Όλυμπος

Ο Όλυμπος, επιβλητικός, μεγαλειώδης, το σπίτι των δώδεκα Θεών της αρχαίότητας δεσπόζει ψηλά πάνω από το Λιτόχωρο και το Summit Zero. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, στα 2918 μέτρα, και ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1938 λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας, με πολλά σπάνια ενδημικά είδη... Η τοπική χλωρίδα περιλαμβάνει αμπέλια, ελιές, βελανιδιές, καστανιές, οξιές, έλατα και ορεινά κωνοφόρα. Το τοπίο και η φυσική ομορφιά αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με το υψόμετρο, τη θέση και την εποχή του χρόνου που επιλέγετε να επισκεφτείτε.

Ο Όλυμπος προσελκύει λάτρεις της φύσης, πεζοπόρους και ορειβάτες από όλο τον κόσμο. Ο Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή, κατακτήθηκε τελικά το 1913 από δύο Ελβετούς ορειβάτες και οδηγό έναν ντόπιο κυνηγό, τον Χρήστο Κάκαλο. Υπάρχουν δύο κύριες αναβάσεις, καθώς και άλλες αναβάσεις και ενδιαφέρουσες βόλτες μέσα και γύρω από το βουνό. Το Summit Zero, στη σκιά του Ολύμπου, είναι η ιδανική τοποθεσία για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε τη πεζοπορία σας, και μπορούμε να σας παρέχουμε όλη τη βοήθεια και συμβουλές που χρειάζεστε, όπως καθοδήγηση και κράτηση για τη διαμονή σας στα ορεινά καταφύγια.

Η Πρώτη Ανάβαση

Αυτή η διαδρομή περνάει από τα Πριόνια, στα οποία μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο από το Λιτόχωρο. Είναι ένας όμορφος περίπατος μέχρι τα Πριόνια (1100μ), ξεκινώντας από το τέλος του Λιτοχώρου (Μύλοι), μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα, που θα μεγαλώσει -κατά μέσο όρο πέντε ώρες- τη περιήγηση σας. Στη διαδρομή θα φτάσετε στη Μονή του Αγίου Διονυσίου, που ιδρύθηκε τον δέκατο έκτο αιώνα από έναν μοναχό που ζούσε σε μια κοντινή σπηλιά (σε μικρή απόσταση) ως ερημίτης. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι έγινε καταφύγιο και κρησφύγετο για τους αγωνιστές της Ελευθερίας πριν καταστραφεί από τους Τούρκους το 1828, Στη συνέχεια αποτέλεσε για άλλη μια φορά καταφύγιο της Ελληνικής Αντίστασης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν το καταστρέψουν ξανά οι Γερμανοί. Ωστόσο, ό,τι έχει απομείνει από το μοναστήρι (το οποίο εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης) αξίζει μια επίσκεψη, όπως και το νέο μοναστήρι και τα εκθέματά του με κειμήλια και εικόνες, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγείτε μέχρι τα Πριόνια. Μόλις φτάσετε εκεί, υπάρχει μια μικρή ξύλινη ταβέρνα που σερβίρει φαγητό και αναψυκτικά και μια φυσική πηγή για να γεμίσετε νερό πριν ξεκινήσετε το επόμενο στάδιο του ταξιδιού σας για να φτάσετε στο Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (Καταφύγιο Α). Αυτό διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο καταφύγιο, ανοιχτό από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, προσφέροντας φαγητό, ποτό και στέγη για έως και εκατό περίπου άτομα. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα, σε περίπου δυόμιση ώρες. Εκτός από την ανάβαση προς την κορυφή υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς διαδρομές προς τις άλλες κορυφές και το Οροπέδιο των Μουσών. Μπορείτε επίσης να συνεχίσετε κατά μήκος του διεθνούς μονοπατιού Ε4 προς τη Θεσσαλική πλευρά του βουνού, όπου θα περάσετε τις κορυφές της Σκάλας και του Σκολιού, πριν φτάσετε τελικά στο χωριό Κοκκινόπηλος.

Η Δεύτερη Ανάβαση

Με αφετηρία το Λιτόχωρο, πάλι παίρνετε το δρόμο προς Πριόνια και περίπου στα μισά του δρόμου φτάνετε σε ένα καταφύγιο στην άκρη του δρόμου που ονομάζεται Σταυρός, το οποίο προσφέρει φαγητό και κατάλυμα και χώρο για να γεμίσετε τα δοχεία νερού σας. Συνεχίζοντας κατά μήκος του δρόμου θα φτάσετε τελικά σε ένα μονοπάτι στα δεξιά σας που ξεκινά την ανάβαση μέσα από το δάσος, που οδηγεί στον Μπάρμπα και μετά στο Στράνγκο. Λίγο πριν φτάσετε στο Στράνγκο υπάρχει ένα μονοπάτι που διακλαδίζεται προς τα αριστερά, και επιπλέον δέκα λεπτά περπάτημα σε αυτή τη διακλάδωση σας οδηγεί στη σπηλιά όπου κάποτε ζούσε ένας ερημίτης ζωγράφος, που εύστοχα ονομαζόταν Άσυλο των Μουσών. Πίσω στο μονοπάτι, θα φτάσετε σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Πετρόστρουγκα, στα 2000 μέτρα, μετά από περίπου δυόμισι με τρεις ώρες περπάτημα από το Στράνγκο. Από εκεί συνεχίζετε για το Οροπέδιο των Μουσών, και μετά στο Καταφύγιο Χρήστου Κάκκαλου (Καταφύγιο Γ), που είναι πάλι παρόμοια απόσταση. Μια ακόμη σύντομη πεζοπορία, διάρκειας μόλις δεκαπέντε λεπτών, θα σας οδηγήσει επίσης στο Καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης (Καταφύγιο Β). Και τα δύο καταφύγια είναι ανοιχτά όλο το καλοκαίρι, προσφέροντας τροφή και στέγη για περίπου εκατό άτομα, και απέχουν λιγότερο από τριάντα λεπτά από τις κορυφές Μύτικας, Στεφάνι, Προφήτης Ηλίας και Τούμπα.

Mt Olympus Gallery

Olympus είναι προσβάσιμος για όλους, για όλους υπάρχει κάτι. Οικογένειες και παιδιά, καθώς και σοβαροί ορειβάτες και οι μαραθωνοδρόμοι στον ετήσιο αγώνα (που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν το βουνό σε χρόνους ρεκόρ), μπορούν όλοι να απολαύσουν τα πλούσια δώρα της φύσης που προσφέρει. Το βουνό έχει ποικιλία, μαγευτικά τοπία που περιλαμβάνουν λιμνοθάλασσες, χαράδρες, πλαγιές και κορυφές, την ανοιχτή θάλασσα στο βάθος και τον μαγευτικό ποταμό και φαράγγι Ενιπέα δέκα χιλιομέτρων. Μέρος του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε4, που εκτείνεται από τα Πυρηναία της Ισπανίας μέχρι την Κρήτη, συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά και θεαματικά ορεινά σημεία σε όλη την Ευρώπη. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την ελληνική μυθολογία, το βουνό δεν παραλείπει ποτέ να προσελκύει χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο για να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του.

Κύλιση στην κορυφή