Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο, στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένας μοναδικός και γραφικός προορισμός. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την τιρκουάζ ακτογραμμή του Αιγαίου. Το Summit Zero βρίσκεται σε αυτή την ακτογραμμή σε μια περιοχή που ονομάζεται Γρίτσα, η οποία είναι στην πραγματικότητα μέρος της περιοχής που είναι γνωστή ως λιμάνι του Λιτοχώρου. Οι επισκέπτες μπορούν επομένως να συνδυάσουν το βουνό και τη θάλασσα στο ταξίδι τους. Το Λιτόχωρο και η Γρίτσα είναι εύκολα προσβάσιμα τόσο σιδηροδρομικώς όσο και οδικώς, και τα δύο απέχουν λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα από τον εθνικό αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και εξυπηρετούνται εύκολα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που απέχει μόλις ενενήντα χιλιόμετρα. Η πόλη/το χωριό του Λιτόχωρου έχει περίπου 7500 κατοίκους και αυξάνεται σταθερά, διατηρώντας ακόμη τις παραδοσιακές του ρίζες. Αρκετοί αλλοδαποί που έχουν επισκεφτεί την περιοχή έχουν μαγευτεί από τη γοητεία της και έχουν πλέον ακίνητα εκεί. Το χωριό είναι ένας λαβύρινθος από λιθόστρωτα, ελικοειδή δρομάκια και σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια διαθέτουν τη διάσημη μακεδονική αρχιτεκτονική. Υπάρχει μια γραφική κεντρική πλατεία με ένα σιντριβάνι ως κεντρικό σημείο και το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα ως φόντο.

 

Το Λιτόχωρο είναι η ιδανική τοποθεσία για διακοπές στην θάλασσα, για αναψυχή, για περιηγήσεις σε αξιοθέατα, και επίσκεψη σε περιοχές ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και για εκδρομές στον Όλυμπο. Η ακτογραμμή εκτείνεται για πάνω από τριάντα χιλιόμετρα με αμμώδεις παραλίες και απομονωμένους κολπίσκους. Οι οργανωμένες παραλίες προσφέρουν εγκαταστάσεις όπως θαλάσσια σπορ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια. Θαυμάσια φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τη θάλασσα θα βρείτε εύκολα, μαζί με τσίπουρο και εκλεκτά ντόπια κρασιά. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες μέσα και γύρω από το χωριό όπου μπορείτε να δοκιμάσετε νόστιμο τοπικό φαγητό και υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή στο χωριό και στα beach bar το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήστε το Summit Zero ως βάση σας και, στη συνέχεια, προσαρμόστε τις διακοπές σας σύμφωνα με τις επιθυμίες σας – απλώς ενημερώστε μας τι θέλετε και θα το κανονίσουμε για εσάς, είτε πρόκειται για ταξίδια, εκδρομές, εκδηλώσεις ή δραστηριότητες.

Περίπατοι και σημεία ιδιαίτερου κάλλους

Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες περίπατοι μέσα και γύρω από την περιοχή του Λιτόχωρου, αλλά αντί να ξεκινήσετε από τα "δύσκολα" προσπαθώντας να φτάσετε στις κορυφές του βουνού, μπορείτε απλώς να δοκιμάσετε μια σύντομη πεζοπορία για να πάρετε μια γεύση από την περιοχή. Ένα τέλειο μέρος για να το κάνετε αυτό είναι από την κορυφή του χωριού όπου μπορείτε να συναντήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αυτός ο κλασικός περίπατος σας μεταφέρει μέσα από δάση και σε άλλα δύο ξωκλήσια, το τελευταίο με πανοραμική θέα στο Λιτόχωρο και τη θάλασσα. Αξίζει μία προσπάθεια και σας "στοιχίζει" μόνο μισή ώρα κάθε φορά.

Ένα άλλο ελκυστικό σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην οποία μπορείτε επίσης να φτάσετε από το χωριό σε περίπου μισή ώρα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Αυτή η γραφική περιοχή σχηματίζει ένα φυσικό ξέφωτο μέσα στο δάσος και πήρε το όνομά της από το μικρό πέτρινο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, το οποίο είναι δημοφιλές μέρος για γάμους και βαπτίσεις. Περιβάλλεται από ψηλά έλατα και πεύκα, ενώ δίπλα στην εκκλησία υπάρχει και μια ταβέρνα που σερβίρει νόστιμο φαγητό.

Αξίζει να αναφερθεί και η περιοχή "Μύλοι". Βρίσκεται απέναντι στον ποταμό Ενιπέα, και χαρακτηριστικά στοιχεία της είναι το φαράγγι, οι παλιοί νερόμυλοι και τα πλατάνια. Ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού από τους Μύλους θα φτάσετε τελικά στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου μετά από περίπου επτά χιλιόμετρα (περίπου τρεισήμισι ώρες). Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και ιδρύθηκε από έναν ερημίτη, ο οποίος ζούσε σε κοντινή σπηλιά, τον 16ο αιώνα. Το σπήλαιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση και εξακολουθεί να υπάρχει ως ιερό. Στο πέρασμα των χρόνων το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε πάντα ως καταφύγιο στις διάφορες κατοχές και στον Εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ερειπωμένη κατάστασή του. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό αναστήλωση και μαζί με το σπήλαιο, αποτελεί ένα ενδιαφέρον σημείο για στάση.

Litohoro Gallery

Έθιμα και Παραδόσεις

Litohoro Gallery

Υπάρχουν αρκετά ήθη και έθιμα μοναδικά στο Λιτόχωρο. Στην είσοδο του νέου έτους τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου γιορτάζονται με ένα μεγάλο φινάλε όπου ο ιερέας ρίχνει έναν σταυρό στα παγωμένα νερά και τολμηροί ντόπιοι βουτούν για να τον ππιάσουν. Ο τυχερός που ανασύρει τον σταυρό, στη συνέχεια παρελαύνει γύρω από το χωριό και επισκέπτεται κάθε νοικοκυριό δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να φιλήσουν τον σταυρό. Στη συνέχεια ακολουθεί το Καρναβάλι που λαμβάνει χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Την Πέμπτη, την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα (που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής), αρχίζουν οι εορτασμοί και συνήθως ο κόσμος βγαίνει έξω και γλεντάει με κρεοφαγία, ως προετοιμασία για τη Σαρακοστή. Την Παρασκευή, τα άρματα παρελαύνουν στους δρόμους και την Κυριακή ανάβουν μεγάλες φωτιές από κέδρους στους κεντρικούς δρόμους. Όλη η περίοδος χαρακτηρίζεται από καρναβαλιστές και πάρτι και οι εορτασμοί ολοκληρώνονται τη Δευτέρα στην παραλία όπου είναι παραδοσιακό για φίλους και οικογένειες να πετάνε χαρταετό. Ο δήμος συνήθως διοργανώνει και κάποιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το Πάσχα στην Ελλάδα. Συνηθίζεται το σούβλισμα, αρνί ή κατσίκι και οι μαζώξεις σε μεγάλες ομάδες για να απολαύσουν τις γιορτές. Το φαγητό είναι πολύ κεντρικό στον ελληνικό πολιτισμό, το Πάσχα δεν γιορτάζεται μόνο θρησκευτικά, αλλά είναι επίσης μια εποχή για να αφεθείτε σε εκλεκτό φαγητό και κρασιά. Σε θρησκευτικό επίπεδο είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, ο "ανταγωνισμός" των εκκλησιών που παρελαύνουν στους δρόμους και την εντυπωσιακή θάλασσα των κεριών που ανάβει το άγιο φως για να σηματοδοτήσει την ανάσταση του Χριστού. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια γεγονότα που σηματοδοτούν το ημερολόγιο στο Λιτόχωρο και στο Summit Zero θα είμαστε σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς και στη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή του τσίπουρου, Μπορούμε να κανονίσουμε να γίνετε μέρος αυτών των μοναδικών παραδόσεων που ευτυχώς δεν έχουν ακόμη χαθεί από τον τόπο μας.

Scroll to Top